Παράκαμψη πλοήγησης

Περνούσε τις μέρες των διακοπών των Χριστουγέννων με ένα περίεργο αίσθημα. Δεν έβρισκε κάποιο νόημα για να χαρεί, έστω να συγκινηθεί. Χριστός; Ιησούς; Μεσσίας; Τι ήταν όλοι αυτοί; Ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο; Έζησαν ή έζησε περί το 0, που χοντρικά αποδίδεται ως έτος γέννησης του; Ή περί το 330 μαζί με την επισημοποίηση του σχετικού δόγματος από την πρώτη οικουμενική σύνοδο; Βοηθά στην αποκρυπτογράφηση του νοήματος η ενασχόληση μας με την ιστορία αυτού του μυθικού ή πραγματικού προσώπου;

Τελικά μετά από πολλή περίσκεψη σκέφτηκε ότι όλο το νόημα βρισκόταν στην ανάγκη της διακοπής. Το συνεχές δημιουργεί ένα τρομακτικό άγχος, μια αδιάπτωτη κακουχία που θυμίζει την κατάσταση ενός κόσμου χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Η διακοπή σημαίνει παύση και μετά επανεκκίνηση, σχηματοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τη δόνηση, δηλαδή τον κυματισμό. Σιγή και δράση. Παύση και δημιουργία. Μια γέννηση. Και πριν απ’ τη γέννηση μια περίπτυξη, μια είσδυση μέσα στο απύθμενο χάος, μια ηδονή πόνου, μια κραυγή για ύπαρξη, μια στριγκλιά από γιατί που δεν θα απαντηθούν ποτέ. Και ό,τι γεννιέται θα αναλωθεί και αυτό στην ίδια κραυγή. Όντα γεννημένα για να μη ξέρουν αλλά με την ανάγκη να ξέρουν. Έτσι η υποτιθέμενη γέννηση του Ιησού γίνεται γέννηση του καθενός και τα ερωτήματα του Ιησού γίνονται ερωτήματα του καθενός.

Στη συνέχεια έπεσε στο μυαλό του μια ιδέα που φώτιζε με ένα διαφορετικό τρόπο το νόημα των Χριστουγέννων. Μήπως η ουσία του πράγματος δεν είναι η γέννηση αλλά η διαδικασία που οδηγεί δυνάμει σ αυτήν; Η περίπτυξη, η είσδυση, η ηδονή. Η ηδονή αυτή είναι πραγματική, κανείς δεν την αμφισβητεί. Περίπλοκες λειτουργίες και χημικές ουσίες σε μια μοναδική σύνδραση πετυχαίνουν να συνθέσουν την αίσθηση της ηδονής, το αλχημικό ζητούμενο, τη συνταγή της ευτυχίας. Τι κι αν μετά παρέρχεται; Τη στιγμή που υφίσταται κανείς δεν την αμφισβητεί.

Μια απέραντη διαχρονική καύλα είναι το αίτιο, και η γέννηση είναι το αποτέλεσμα. Αντιστρέφοντας τη σχέση αίτιου και αιτιατού, μπορούμε επιτέλους να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας μέσω του αιτίου, της απέραντης ηδονής της ένωσης, μιας ένωσης που διατρέχει όλο το κορμί μας, όλες τις αισθήσεις μας, όλη τη ψυχική μας υπόσταση, όλη τη διανοητική μας ενέργεια.

Advertisements

17 Comments

 1. Όλοι μας μιλάμε για «χριστούγεννα» και ξεχνάμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Θεανθρώπου γέννησις και, είτε αυτή ήταν όντως τέτοια είτε όχι, ο συμβολισμός παραμένει, αν και ολοένα περισσότερο ξεχνιέται..

 2. Ίσως πρέπει να αντιστρέψουμε τη σχέση. Συνήθως όμως μπερδεύουμε τη σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού, με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε άλλ’ αντ’ άλλων. Σαν αυτούς που ανήκουν σε διάφορες φυλές, οι οποίοι νομίζουν ότι η βροχή έρχεται, επειδή αυτοί χορεύουν το χορό της…

 3. κι ένα αρχικό σχόλιο από τον markosthegnostic στον markosthegnostic: προφανώς παίρνω αφορμή τον Χριστό για να μιλήσω για τον άνθρωπο. Οπότε όπου Χριστούγεννα βλέπε ανθρωπούγεννα. Και μετά αυτό ως αφετηρία μιλώ για τη διαδικασία γέννησης όχι του Χριστού (πώς θα μπορούσα άλλωστε να μιλήσω για κάτι εξ ορισμού απρόσιτο) αλλά του ανθρώπου. Και βέβαια η διαδικασία είναι το σεξ. Για μένα αυτό είναι το πιο χειροπιαστό μυστήριο, η οδός, η πύλη προς την έκσταση, όταν βέβαια συνοδεύεται από τον παθιασμένο ολόδοτο έρωτα…
  equil βέβαια ας μη ξεχνιόμαστε ότι η έννοια του θεανθρώπου είναι μυστικιστική και μυθολογική, κι έτσι αποτελεί κίνητρο κι όχι τέρμα της σκέψης
  3pd πράγματι η αντιστροφή έχει μια μαγική δύναμη, μόνο που πρέπει να προσέξουμε γιατί η αντιστροφή της αντιστροφής μας επαναφέρει στην αρχική κατάσταση

 4. περασα να αφησω κοκκινες ευχες για αυτη την εποχη τη γιορτινη ας πουμε,..καλο 8!

 5. και σε σένα piece

 6. Πεστα βρε Μαρκο γιατι οποτε το λεω εγω με κοροιδευουν ως κυνικη..
  Τεσπα ο ερωτας απο τα μυστηρια το μεγαλυτερο γιατι αληθεια τοση χαρα και γαληνη ποσα πραγματα δίνουν στον ανθρωπο..
  Χρονια Πολλα και καλα σου ευχομαι..
  α, και ερωτικα.. 🙂

 7. i prefer both of them! happiness and chaos… με κάθε τρόπο. αιτίου και αιτιατού.

  χρόνια πολλά! καλώς σας βρήκα!

 8. χρόνια πολλά αλ, το ξερα ότι συμφωνούμε
  certainly monaliza, αν και αίτιο και αιτιατό είναι στον κόσμο τόσο πολύ αποσυνδεδεμένα, που καταλήγουν σε απίστευο χάος!

 9. Χρονια πολλά και καλά, με υγεία.
  ..έχεις γράψει πολλές αλήθειες
  🙂

 10. μία «αιρετική» διαπ΄στωση δια στόματος Γιαννη Ξανθούλη: φαντασου το δραμα του Ιωσήφ να μεγαλώνει παιδί που δεν ήταν δικό του….
  Δεν ξερω τι να σου ευχηθώ, Χριστουγεννιάτικη ηδονή ισως;

 11. αγν επίσης
  aub αυτό είναι ευχή

 12. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος.

 13. Καλή και δημιουργική μα κυριως ερωτική χρονια σου εύχομαι..

 14. πνεύμα των χριστουγέννων και της νέας χρονιάς σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να μας εύχεσαι
  αλ και σε σένα με επιτυχίες και ευτυχίες

 15. Η ηδονή είναι μόνο το ένα από τα στοιχεία που οδηγούν στη γέννηση. Η καταστροφή είναι το άλλο. Και συχνά διαπλέκονται, ηδονή και πόνος, καταστροφή και ζωντάνια, όλα μπερδεύονται για να φτιάξουν το κάτι καινούριο, αυτό που προσμένουμε πάντοτε. Καλή χρονιά!!

 16. Υπέροχο κείμενο, Μάρκο και πολύ δυνατοί οι προβληματισμοί και
  οι επαγωγές!
  Ναι, μια απέραντη καύλα είναι η ζωή, το απόλυτο ζητούμενο είναι η ένωση με ένα άλλο κορμί, με παντοδύναμο κίνητρο αυτά τα δευτερόλεπτα απόλυτης ηδονής και ευτυχίας, και συνέπεια όλων αυτών είναι η γέννηση!
  Η Γέννηση της χαράς της ζωής, που κρύβεται στον ναό μας, που είναι το σώμα μας…σε αυτόν τον ναό, λοιπόν, τιμούμε την κάθε γέννηση της ζωής και της ομορφιάς, αρχικά των αισθήσεων και κατόπιν του πνεύματος, από το οποίο ξεκινά ουσιαστικά η διεργασία της ηδονής!
  Φιλιά!

 17. sun πράγματι ηδονή και πόνος αλληλοσυμπλέκονται, παρ’ όλ’ αυτά πάντα ονειρευόμαστε μια ζωή χωρίς πόνο.
  lucy ναι αυτό είναι το απόλυτο ζητούμενο, το θέτεις ακριβώς όσο είναι και η μετέπειτα η σειρά ζωή, αισθήσεις, πνεύμα, και πάλι ηδονή. ένας κύκλος που μακάρι νάταν σπείρα αλλά αυτό ίσως δεν το μάθουμε ποτέ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: